Expedition Röda Havet 2001 - del 1
Vår resa började okristligt tidigt på tisdag morgon
den 27/2. Redan klockan sju träffades vi på ett snöigt
Landvetter. Det morgontrötta gänget var Eva, Jens, Cinna,
Joakim, Bernhard och Hans. Incheckning gick smidigt fast några
av oss fick lätta på handbagaget. Tur att vi köpt
extra plats för några dykväskor. Väl uppe i
transithallen var det dags för frukost. Eva, som jobbar på
Landvetter, hade ordnat så att vi blev bjudna på frukost.
Det var ett glatt och förväntansfullt gäng som satt
och mumsade i sig. Nu var det bara en timme kvar tills flyget skulle
starta. Hoppa direkt till dykningen
Eftersom vi reste ut ur EU tog vi vägen om taxfree. I Egypten
är alla importerade varor mycket dyra, om de alls går
att köpa, så det gällde att passa på.
Vårt plan ropades ut och vi gick till gaten. Ett kontrollerat
kaos uppstod innan alla hittat sin plats och ordnat upp sitt handbagage.
Vi satt tillsammans med undantag för Eva som av någon
anledning hamnade längre bak i planet. Dörrarna till kabinen
stängdes och vi kände att planet rullades bakåt
en bit. Avisningsmaskiner spolade av vingarna med en orangefärgad
vätska och snart skulle det vara dags att känna mullret
av motorerna. Vi blev dock stående 20 minuter innan kaptenen
i knastrande högtalare sa att det var en liten lampa som inte
ville slockna i cockpit. En mekaniker var på väg för
att kika på problemet. 45 minuter gick innan kaptenen återkom
och sa att mekanikern jobbar på problemet men att det skulle
ta en stund till. Lite senare visade det sig att mekanikern inte
kunde fixa problemet på plats. Vi fick gå av och planet
kördes till en hangar för fortsatt reparation.
|
Jens och Eva förfriskar sig (foto Hans
Spicar)
|
För att göra väntan lättare fick vi matcheckar
att förfriska oss med i baren eller någon restaurang.
Självklart drack vi stor stark eller cider. Vi var ju på
semester och då spelade det ingen roll vad klockan var. När
vi klockan tolv fick höra att planet skulle ta mycket längre
tid att fixa än dom först trodde hade vi hunnit få
i oss lite mer. Eftersom ingen av oss kunde köra bil så
var vi tvungna att stanna på Landvetter. Det hade varit härligt
att få lägga sig en stund. Vi gick och shoppade lite
till, köpte mer öl och spelade Yatzy. Detta gjorde vi
på ett antal olika ställen på flyplatsen. Detta
avbröts endast av att flygbolaget samlade oss vid informationen
för att meddela oss ytterligare försening och ge oss nya
checkar för mat och dryck.
|
Rekord i försening? (foto Joakim Carlsson)
|
Tiden gick och det började gå rykten bland oss resenärer
om att planet inte skulle gå alls eller att resan skulle ställas
in. På informationstavlan blinkade det bara hånfullt
"Delayed" åt oss. Det slutade med att Brittania
flög upp ett annat plan från Malmö. Vi lyfte från
Landvetter klockan 22:45, 14 timmar försenade, trötta
och frustrerade över att vi tappat en hel dag i Egypten. Flygresan
var rätt lugn; vi åt och försökte sova. Vi
landade i Hurghada klockan 05:10 lokal tid och passagen genom passkontrollen
och tullen gick på bara 1,5 timme. Egyptier är annars
inte kända för att ha en snabb administration. Guiden
som väntade på oss var inte så pigg hon heller.
Hon hade väntat på flygplatsen sedan lunchtid dagen innan
med de resenärer som skulle åkt hem med vårt plan.
Vi fick i stort sett ingen information på bussen om det vi
ville veta. Hon meddelar oss dock att vi självklart missade
välkomstmötet kvällen innan och att all information
vi behövde fanns i pärmarna i hotellobbyn.
Någon dykning var inte att tänka på efter så
lite vila så vi bestämde oss för att sova i några
timmar. Incheckningen gick över förväntan och klockan
sex kunde vi äntligen krypa ner i sängarna och sträcka
ut oss.
Samtliga lyckades vakna och kom ner i tid för att hinna få
i sig lite frukost. Hotellet hade en stor och relativt god frukostbuffé.
I ena änden av matsalen stod en kock och stekte omeletter och
pannkakor på "löpande band". Utbudet var enormt
men det blev mest kaffe och smörgås denna sena frukost.
Allt det andra som erbjöds föll ingen för idag.
Efter frukost var det äntligen dags att ta reda på hur
det skulle bli med dykningen. Vi hittade en guide i lobbyn som otroligt
nog inte visste något. Hon ringde till dykcentret åt
oss och lämnade över telefonen till Joakim. En trevlig
tjej förklarade vilka alternativ vi hade att hinna med de dyk
vi betalt för. Enda möjligheten visade sig vara att dyka
5 dagar i sträck. Vi skulle bli hämtade vid hotellet klockan
7:45 dagen efter. Vi hade alla sett fram emot den dykfria dagen
för att göra en tripp till Luxor men det skulle vi helt
enkelt inte hinna med. Vi kom hit främst för att dyka
och så fick det bli.
Three Corners Hotel var mycket stort och hade ambitioner att vara
lyxigt. Det fanns flera restauranger, en pub och det vimlade av
personal. På den helt kringbyggda gården fanns en pool
i form av en stor åtta. Det fanns även en gård
ut mot gatan med en mindre pool. Lyxen hade dock flagnat lite grann.
|
Hotellets innangård (foto Eva Webb)
|
Hans och Bernhard fick byta rum tre gånger under 6 timmar!
I det första rummet hade balkongdörren trasigt lås
och det var bara att kliva in då rummet låg på
bottenvåningen vid den lilla poolen. Nästa rum visade
sig inte vara städat. Så fick de ett tredje rum där
de installerade sig. Det enda som kunde vara ett problem var att
nyckel hade gått av. När det påtalades fick de
"no problem" till svar. Vid 12-tiden när vi kom tillbaka
till hotellet efter en promenad frågade Bernhard hur det gick
med nyckeln och då var det "big problem" Det hela
slutade med att Hans och Bernhard fick ytterligare ett nytt rum.
De hamnade högt upp i ett stort och fräscht rum och detta
rum höll de sedan fast vid resten av vistelsen.
|
Utsikt från hotellet (foto Hans Spicar)
|
Efter frukosten gick vi en promenad för att bekanta oss med
omgivningen och bestämde oss sedan för att gå ner
till stranden. Dyka orkade vi inte göra, men bada och snorkla
var inte för jobbigt. Samtliga stränder i Hurghadaområdet
var privatägda. Så om man ville gå ner till stranden
för att bada behövdes ett passerkort till Three Corners
Village som var hotellets annex nere på stranden. Vi hade
en lat och lugn eftermiddag på stranden. Vattnet var kanske
18-19 grader och kändes kallt men när man väl kom
i var temperaturen uthärdlig. Det var svalkande i den 25 gradiga
värmen. Vi snorklade och fridök och såg faktiskt
ganska mycket fisk. Det salta vattnet sved lite i ögonen till
en början. Några av oss hittade en muräna vid en
av pirerna och vi såg fram emot morgondagens dykning. Hungriga,
trötta och lite frusna tog vi oss upp till strandrestaurangen
och festade på hamburgare och french fries.
Senare på kvällen var vi ordentligt hungriga igen och
eftersom vissa av oss var lite oroliga för hur maten var i
Egypten bestämde vi oss för att äta på en italiensk
restaurang som låg mittemot hotellet. Priserna verkade vara
ungefär som hemma men vi orkade inte leta rätt på
ett billigare ställe. Vi åt gott, drack den goda inhemska
ölen och hade mycket trevligt. Efter varsin pizza, öl
och cappuccino kom så notan in. Med serveringsavgift kostade
oss den lilla nätta middagen 900 kronor! Med tanke på
att besättningen på dykbåten visade sig tjäna
10 egyptiska pund om dagen (30 kr) var det svindyrt!!!
Till del 2
|