Reseförberedelser

Man kan inte förbereda sig för mycket. Det går visserligen att resa med minimala förberedelser men det kan resultera i både behagliga och mycket otrevliga överraskningar. En bra början är att i god tid börja ”resa på nätet” och att läsa guideböcker. Du hittar en del bra länkar på min länksida. Inför flera resor har jag inte hunnit läsa på ordentligt och upptäckt att jag först uppskattat en plats när jag kommit dit andra gången. Det är en lite dyrköpt erfarenhet. Första besöket i Bangkok var fasansfullt men efter det andra så gillar jag staden. Är man påläst så är det också lättare att ta sedan dit man kommer och inte göra bort sig. Får man ha shorts i templet? Är dricks olämpligt att ge för att det ses som en gåva som måste återgäldas? Hoppsan, det låg en landmina i skogen bredvid tempelruinen!!!

Resehandlingar

En kopia på pass, visum, kreditkort, nummerlista på resecheckar och alla resehandlingar är bra att ha med sig. Ännu smartare är att också scanna eller fotografera handlingarna med en digitalkamera (i låg upplösning) och skicka dem till sin egen webbmail. På så sätt kan man alltid komma åt handlingarna via en internetansluten dator. Ett komplement är att ha med sig ett USB-minne med filerna. Tänk också på att ha kopior av kvitton på kamera, dator och liknande. Du kan behöva dem om grejerna blir stulna och om tullen tror att du köpt grejerna utomlands. Du får nämligen bara föra in varor till ett värde av 175 Euro i EU.

Vaccination

Vaccinationer bör man börja tittat på i god tid. Vissa ska tas lång tid innan avresa och flera gånger. Ibland är det också svårt att få tid hos en vaccinationsmottagning. På Vaccinationsguiden kan du själv läsa vad du behöver för skydd.

Magsjuka är det lätt att få på resa. Man kan bli sjuk för att man helt enkelt inte är van vid landets bakterieflora. I bussen på väg upp till Camerun Highlands i Malaysia vaknade min mage. Jag såg inget av den fantastiska utsikten utan fick koncentrera mig på att knipa genom alla 620 kurvorna.

För att minska risken för magsjuka bör man vaccinera sig med drickvaccinet Dukoral som ger ett skydd mot Kolera och ETEC. Man skall ta två doser med max 5 veckors mellanrum. Den sista dosen skall tas senast en vecka innan avresa. Observera att Dukoral skall tas på fastande mage. Inför nästa resa räcker det med en dos.

Försäkring

Reseförsäkring slarvar alltför många resenärer med. Visst kan det kännas onödigt när det finns så mycket roligare saker att spendera sina pengar på. Men när du råkat ut för en olycka och inte är försäkrad så blir det både en mänsklig och ekonomisk tragedi. I en vanlig hemförsäkring ingår oftast ett bra reseskydd. Många gånger kan man utöka den för att slippa självrisker och få en utökad stöldskyddsförsäkring. Hemförsäkringens reseskydd räcker oftast 45 dagar. Man måste vara skriven på den adress som hemförsäkringen gäller för. Så föräldrarnas försäkring gäller inte även om man nyss flyttat.

Om man reser längre än 45 dagar så kan man förlänga försäkringen eller köpa en separat reseförsäkring för resten av resan. Europeiska och Gouda Reseförsäkringar har bra villkor med till exempel hjälp på plats och assistans vid olycka och sjukdom.

Om du tar med dig en dator eller en dyr kamera så går det att försäkra dessa grejer separat.

Det kan vara smart att köpa sin resa med ett kreditkort då en extra försäkring mot försening och liknande brukar ingå.

I EES-området och Algeriet och Australien har vi svenskar samma sjukvårdsförmåner för akutvård som invånarna. Hos Försäkringskassan får du veta mer och kan beställa Europeiskt sjukförsäkringskort. Sjukvårdsförmånerna ersätter inte en försäkring!

Observera att ovanstående gäller när du är turist i ett land. Om du studerar eller arbetar så gäller andra regler. Vid studier kan man teckna en speciell studentförsäkring.

Reseapotek

Att bli magsjuk kan förstöra en annars kul upplevelse men kan också vara farligt. Man förlorar massor av vätska och blir lätt uttorkad. Om man har diarré mer än tre dagar, blodig eller slemmig diarré bör man söka läkarhjälp omgående.

I mitt reseapotek har jag alltid med mig Lexinor 400 mg. Vid svår magsjuka kan man ta en tablett morgon och kväll i tre dagar. Lexinor används även mot urinvägsinfektion men då i styrkan 200 mg morgon och kväll under en hel vecka. Loperamid bromsar tarmarnas rörelser men botar inte magsjuka. Medlet är dock bra om du till exempel måste sitta i en buss och inte kan gå på toaletten. Trevis är kapslar med mjölksyrebakterier som är normalt förekommande i tarmen. Man kan ta dem för att förebygga turistdiarré. De är dock även effektiva för att återställa floran av tarmbakterier efter magsjuka. Man skall då ta två kapslar tre gånger om dagen och helst på tom mage. Inolaxol är ett ”fiberkoncentrat” som suger upp vätska och normaliserar magen. Man måste dock dricka ordentligt för att inte bli förstoppad. Vid magsjuka förlorar man mycket vätska och det är svårt att få i sig något. Coca Cola är alltid rent, ger vätska och socker samt innehåller fosforsyra som många bakterier inte gillar. Salta pinnar är också alltid rent och ger salt och kolhydrater. Man skall aldrig dricka mjölk när man har magsjuka eller en vecka efteråt.

Värk- och febernedsättande tabletter är bra att ha med. Skavsårsplåster brukar också komma till användning. Vattenfast solskydd och myggmedel bör också vara med. MyggA är ett av de få myggmedlen som verkligen hjälper. Man skall inte smörja in hela kroppen då man kan bli sjuk av stora mängder. Medlet kan lösa upp vissa plaster så man bör heller inte ha det på händerna. Om man ändå blir myggbiten så lindrar en mild allergitablett. De finns att köpa receptfritt på Apoteket.

På resa är de flesta glada och avslappnade och man träffa många spännande människor. Ibland blir känslorna heta. Tyvärr så finns det också könssjukdomar så tag med kondomer. Om du köper din biljett hos Kilroy Travels så kan du få ett gäng gratis av dem.

Om man har med sig receptbelagda mediciner så ska receptet med också. Om man använder läkemedel med varningstriangel så bör man rådfråga Apoteket inför resan. Det kan behövas ett intyg då vissa läkemedel är narkotikaklassade. Detta gäller även om man måste ha sprutor med sig. I många länder kan man köpa mediciner utan recept. Varumärkena är inte samma som hos oss så det gäller att skriva upp vad substansen heter. Man kan också gå till FASS på webben och kolla vad medicinen egentligen innehåller.

Läs mer om Rätt reseapotek på äventyrsresan hos Nyfiken Vital.

Packning

Om det är något man kan säga om packning så är det att man nästan alltid har för mycket med sig. Egentligen räcker det med en liten ryggsäck med pass, visum, dykcertifikat, pengar, kreditkort, guidebok, anteckningsblock och penna, tandborste, handduk, ett par stadiga och vattentåliga skor och ett ombyte. Resten kan du fixa på plats. I de flesta länder finns ju allt att köpa som man kan önska så man behöver inte oroa sig för att missa något. Och det man köper blir ju också en souvenir.

Nu reser nog de flesta av oss inte så spartanskt. Jag brukar ha med mig tre par skor! Man går ju ganska mycket så det behövs ombyte och skorna som finns att köpa i Asien är oftast dåliga. Jag har med mig ett par vattentåliga sandaler, ett par gymnastikskor eller halvhöga kängor och ett par bekväma finskor. Det sista låter säkert onödigt men hur kul är det att gå i sandaler på en fin nattklubb? Om man struntar i finskorna är det klokt att se till att de andra skorna är diskreta och snygga. Ecco gör nuförtiden både snygga, bekväma och hållbara skor i alla kategorier.

I min ryggsäck har jag ett antal mindre packsäckar i nylon i olika färger från Stadium. De gör det mycket lättare att packa och att hålla reda på grejerna. Jag brukar också ha med mig en vattentät säck eller liten ryggsäck att lägga kamera och liknande i under våta omständigheter. Regnkläder brukar inte göra någon nytta i varmt klimat. Då är det bättre att ta med sig ett kompakt paraply som skydd när det blir skyfall. En multifunktions fickkniv, 10 meter svart syntetiskt skosnöre och buntband löser många problem. Se till att inte ha kniven eller något annat vasst i handbagaget.

Ett kompakt kamerastativ åker alltid med i min ryggsäck. Jag vill ju själv kunna vara med på bilderna och dessutom är ett stativ det bästa sättet att få fina bilder när det är svagt ljus eller mörkt. En bra kompakt digital resekamera är Canon Powershot A630 som det också finns ett undervattenshus till. Huset gör att kameran kan användas inte bara under dykning och snorkling utan också under andra våta och smutsiga omständigheter. Hos Batterilagret kan man köpa en lysdiod-ficklampa som räcker länge och samtidigt är en batteriladdare. Batterierna passar dessutom i ovan nämnda Canon kamera.

För mig är en anteckningsbok ett måste på resan. Det är roligt att kunna se tillbaka på en enkel dagbok och det hjälper att komma ihåg allt man upplevt och alla människor man träffat. Ibland har jag haft med mig min iBook för att lagra bilder och uppdatera hemsidan under resans gång. Ett block är dock lättare att släpa på och är inte stöldbegärligt. Och det blir en annan känsla att läsa ur en handskriven dagbok. Någon har jag träffat en resenär som skrivit i en bunden bok och gjort ett riktigt konstverk med teckningar och inklistrade foton och biljetter. Ett annat alternativ är Resedagboken på nätet.

Med ett bra kreditkort slipper man växlingsavgifter och uttagsavgifter i bankomater. Ett riktigt kreditkort har en fördröjning av betalningen vilket gör att man hinner stoppa en felaktig betalning om man blir lurad. Med bankkort så får man tillbaka pengarna långt senare. ICA Banken har bäst villkor och är billigast på kreditkort. I vissa länder tas en avgift på 4-5 % ut för kreditkortsbetalningar. För att undvika avgiften kan man betala med resecheckar istället. De är även bra att ha med till platser där det inte finns bankomater eller där kreditkort inte kan användas.

Shopping

I många länder är det billigt att handla och man hittar saker som är omöjliga att hitta hemma. Men tänk på att du bara får föra in varor till ett värde av 175 Euro i EU. Om du köpt mer så riskerar du att åka på tull. Att ta in större mänder piratkopior av kända märken eller filmer är i sig inte olagligt om det är för personligt bruk. Tullen kan dock kontakta representanten för varumärket och av dem få uppdraget att beslagta kopiorna.

I till exempel Thailand eller Kina är priserna höga på marknader som riktar sig till enbart turister. Man tycker kanske att man gjort en bra affär när man lyckats halvera priset. Men ett rimligt pris kan vara så lågt som 20 % av utgångspriset. Det är oftast billigare att handla där de infödda handlar och kolla vad saker kostar om man köper större mängder.

Min erfarenhet är att det mesta man hittar på marknaderna i Sydostasien går att köpa för nästan samma pris i Singapore. Tiderna då det gick att köpa elektronik eller kamerautrustning billigt i Asien är förbi. Konkurrensen i Europa är så stor att det sällan lönar sig att handla i Asien. En fungerande garanti och manual på svenska eller engelska är rätt bra att ha. Kolla priserna och jämför med till exempel tyska Technik Direkt.

I vissa länder prutar man överallt i andra inte. Kolla i guideboken om man kan/bör pruta i vanliga affärer.

Dykning

I varma vatten är det mycket enklare och bekvämare att dyka än hemma. Det är lätt gjort att simma för långt ifrån sin parkamrat. Ett luftstopp 10 meter från kompisen är svårt att hantera. Det är också lätt att bli uttorkad när man dyker i varmt klimat. Man bör dricka ordentligt både före och efter dyket. Uttorkning ökar dramatiskt risken för dykarsjuka! Man bör heller inte röka eller snusa en timme före dyk. Kolmonoxiden i röken blockerar 75% av syretransportkapaciteten och nikotinet drar ihop de minsta blodkärlen. Cigaretten kan vara skillnaden mellan att klara ett tungt dyk i motström och en dykolycka.

Vid intensiv dykning kan både bihålor, örontrumpet och ytterörat bli inflammerade. Om man brukar ha problem med vaxproppar bör öronen rensas innan avresa. Efter varje dyk mår ytterörat bra av att försiktigt sköljas med sötvatten, alsollösning (ej sprit) eller svag ättikslösning (en matsked ättika på per dl vatten). Den gummiblåsa som man får med Revaxör funkar bra som sköljblåsa. Vid kraftigt inflamerade ytteröron kan Locoid 0,1 % lösning örondroppar och någon dags dykuppehåll hjälpa. Svullna bihålor och örontrumpeter kan ge smärta och göra det omöjligt att tryckutjämna. Rinexin (receptbelagt) är avsvällande och mycket effektivt. Medlet kan ge biverkningar varför man bör testa det i förväg. Vanlig nässpray hjälper också men skall inte användas före dyk då effekten kan gå över under dyket. Säkrare är att helt enkelt att skölja näsan med saltvatten.

Även om man följt tabeller eller använt en dykdator så bör man vänta mer än 24 timmar om man dykt många dagar. Uppladdningen av kväve i kroppen är inte helt förutsägbar. Man bör därför lägga in 36 till 48 timmar före flyg för att vara helt säker på att slippa dykarsjuka på planet.

Res mycket och säker!

© 2011-02-09 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post