Dykning i Smaragdhavet
Ibland är slumpen verkligen på min sida. En eftermiddag
i början av februari 1999 ringde den för mig okände
Kent Forsén och frågade om "det sög i dyktarmen".
Han hade organiserat en resa till Smaragdhavet norr om Vancouver
Island i Kanada och en av deltagarna hade hoppat av. Jag var inte
den enda tillfrågade så det gällde att bestämma
sig kvickt. Kent lockade med ett oerhört rikt djur- och växtliv,
och inte blev det sämre av att Jacques Cousteau ansett att
mellersta Röda Havet och Smaragdhavet var världens bästa
dykvatten.
|
Researrangören Kent Forsén
|
På morgonen den 23 mars samlades ett brokigt gäng dykare
på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Vi var
åtta resenärer: Kent, Jan-Olof, Johan, Petra, Thomas,
Irene, Lena som kört bil från Uppsala och jag själv.
Fredrik från Västerås och Magnus från Södertälje
flög från Stockholm och skulle möta oss i Frankfurt.
Trafikstockning i luftrummet försenade oss och när vi
landade i Frankfurt såg vi vårt Air Canada plan taxa
ut. Efter en lång väntan i olika köer stod det klart
att alla flyg över Atlanten var överbokade och att vi
först skulle komma iväg nästa dag. Flygbolaget bjöd
på middag och övernattning på hotell och hemresan
flyttades fram en dag. Dagen därpå gick allt bra och
efter en lång flygresa med byte i Vancouver var vi äntligen
framme i Victoria. Vi stuvade in oss och allt bagage i två
minibussar och kördes till Hotel
Dominion som låg centralt och var Victorias äldsta
hotell. Vi åt en sen middag på Hunters Tapas Bar &
Grill och rasade sedan i säng.
Förmiddagen därpå gick åt till att promenera,
bekanta sig med staden och köpa vykort. Strax efter klockan
tolv hämtades vi med buss av Al Spilde, ägaren till Extasea
och skeppare på Sea
Venturer. Resan var längre än jag trott, drygt 500
km, och landskapet varierade från slättland till höga
berg med snö på topparna.
|
British Columbia bjuder på en fantastisk
natur
|
Vid åttatiden på kvällen kom vi fram till Port
Hardy på Vancouver Islands nordvästsida. Nu var det mörkt,
det duggregnade och var nollgradigt i luften. Träpiren som
Sea Venturer var förtöjd vid var mycket hal, så
det tog en stund att lasta allt vårt bagage. Kent, Thomas
och jag fick plats i en fyrbäddshytt i fören och därmed
en överslaf ledig till väskor. Vi avslutade kvällen
med att göra ett "beer run": vi åkte för
att köpa öl, vin och godis. Först vid elvatiden kom
vi i säng. Natten blev kall för mig trots sovsäck,
craftunderställ, fleecetröja och uppskruvad värme.
I aktern fick de bastu istället...
Den evigt pigge och glade Kent väckte oss redan klockan sju
trots att han skruvat på en av sina kameror till sent på
natten. Till frukost bjöds det kaffe/te, juice, bacon, korv
och french toast (fattiga riddare). Båten tankades och sedan
var vi äntligen på väg ut på Smaragdhavet.
Framför oss öppnade sig en fantastisk vy med höga
snötäckta berg, djupa fjordar och en skärgård
av urskogstäckta öar.
|
|
Al Spilde
|
Dan och Michelle
|
Sea Venturer var 15 meter lång, 4,5 meter bred och ganska
trång men välplanerad. Ombord fanns förutom Al också
Dan som lagade maten och Michelle som serverade, städade och
hjälpte till med lite av varje. Det fanns en toalett och dusch
i fören och en toalett i aktern. Mitt i båten låg
salongen med kök och ett långbord som vi med lite god
vilja fick plats vid alla tio. Här fanns också ett litet
bibliotek med böcker om dykning och marinbiologi och en del
videofilmer.
|
|
Sea Venturer
|
Sea Venturers snabba och praktiska dykbåt.
|
På släp hade Sea Venturer en snabbgående dykbåt
där det fanns plats för 10 dykare. Man satt på rad
på öppningsbara bänkar utefter relingen. Bakom ryggen
fanns fäste för flaska och väst och i bänken
ett fack för varje dykares grejer. Det enda vi behövde
ta med oss ombord på Sea Venturer var dräkt, handskar,
kameror och liknande. Ombord på Sea Venturer fanns en kompressor
och en luftbank bestående av sex stycken jätteflaskor.
Våra tuber behövde därför aldrig flyttas utan
fylldes från luftbanken med hjälp av en lång slang.
|
|
Orange Sea Pen
|
Orange Peel Nudibranche kan bli 30 cm lång
|
Första dyket gjorde vi klockan tolv vid en plats som kallas
Staples Cut. Det var ganska blåsigt, därför dök
vi i ett sund mellan flera öar som gav oss skydd. Vattnet var
6° C varmt och sikten var runt 10 meter. Jag och Thomas såg
bland annat en stor Puget Sound King Crab, många White Plumed
Anemone, Orange Sea Pen, och sjögurkor. Här såg
jag också för första gången en av världens
största nakensnäckor, Orange-peel Nudibranch, vilken kan
bli upp till 30 cm lång. Aluminiumflaska, nästan ny utrustning
och för lite vikter i bältet gjorde att jag efter 25 minuters
dykning hade stora problem att hålla mig kvar under ytan.
Vi avbröt dyket, men vilket första intryck vi fick! Sen
eftermiddag dök vi vid en plats kallad Toy Man Gap. Både
landskapet och miljön under vattnet påminde om Norge,
men allt var större och det fanns mycket mer att se. Jag somnade
nöjd och utmattad klockan tio på kvällen och denna
natt frös jag inte alls.
|
|
White Plumed Anemon
|
Thomas
|
De flesta av oss vaknade redan vid sjutiden av att generatorn gick
igång. Det var lätt att gå upp tidigt, kanske för
att vi inte hade vant oss vid tidsskillnaden ännu. Tidpunkterna
för dyken styrdes helt av det kraftiga tidvattnet. På
klippstränderna syntes det tydligt att vattennivån kunde
variera upp till 5-6 meter. På många ställen skapade
tidvattnet kraftiga strömmar, så det gällde att
dyka i tidvattnets vändning. Vi dök därför redan
klockan halv nio vid Browning Islets. Vattnet var 9° C varmt,
solen sken och sikten var runt 8 meter. Här var det ett otroligt
växt- och djurliv! Denna gång var jag rätt avvägd,
kände mig säkrare och grejerna fungerade bra. I ytan efter
dyket såg vi sälar på avstånd. Dagens andra
dyk blev strax före lunch vid samma plats och jag fick äntligen
chansen att fotografera en stor Pudget Sound King Crab.
På eftermiddagen tog Al med oss på utflykt i land för
en promenad i skogen. Den såg ut som urskog, men hade blivit
avverkad en gång tidigare, så riktigt äkta var
den inte. Al förklarade att ett riktigt stort träd påverkar
sin omgivning i närmare 2000 år. Det växer i 1000
år, faller och ligger fortfarande levande i 500 år och
multnar sedan under 300 till 500 år. Vi såg också
ett kalhygge. Det var fasansfullt; upprivna stubbar och grenar som
ratats överallt. Kalhuggning är tack och lov numera förbjuden.
På stränderna låg mängder av timmer som slitit
sig vid flottning. Utan markägarens tillstånd fick man
inte ta vara på stockarna, det mesta låg därför
kvar. På strandkanten såg vi spår efter utter
som plockat upp sjöborrar.
|
Johan, Janne Fredrik och Petra vid ännu
en brakmiddag
|
Dagens sista dyk blev ett skymningsdyk vid Browning Wall. Thomas
stod över så jag dök med Johan istället. Vi
var bara fyra dykare och dök efter en vägg med 60 meter
ned till botten. Vi hade hoppats på att se bläckfisk
men fick istället chansen att fotografera gröna havsanemoner.
Redan en bit från Sea Venturer möttes vi av doften från
hamburgare och korv som Dan stod och kolgrillade på akterdäck.
Till detta fick vi hembakt bröd och sallad med parmesanost.
Vi öppnade en 4-literskagge vin odlat och tillverkat i British
Columbia. Vinet bidrog till att jag somnade trött och proppmätt
redan klockan nio.
Till del 2
|