En helg hos Dyk-Leif

Över helgen den 22-24/8 2003 åkte ett gäng dykare från Storspiggens Sportdykarklubb till Hamburgssund för att dyka med Dyk-Leif. Jag åkte tillsammans med Anki och Ivan. Vi kom iväg senare än planerat på grund av trafikstockning i Göteborg. Samma öde drabbade Sylvia och Lars. Vi sammanstrålade på ett köpcentrum norr om Uddevalla för att köpa mat till frukost. Även här hamnade vi i fredagsrusningen i form av en lång kassakö. Sedan satt vi i bilkö förbi ett vägbygge. Jag satt i baksätet och roade mig med att skicka lustiga SMS till de andra. En öl gjorde det hela lite roligare och uthärdligare. Rolf och Magnus hade varit klokare och åkte tidigare. De väntade på oss på den lokala pizzerian i Hamburgssund. Utöver tre salongsberusade herrar som tillhörde lokalbefolkningen var vi de enda besökarna. Det var tydligt att sommarsäsongen var slut. Pizzorna var enorma så jag och Sylvia delade på en med kräftstjärtar och vitlök.

I Hamburgssund finns många vackra hus

Hos Dyk-Leif fanns redan två grupper av dykare från södra Sverige, totalt var vi 24 dykare. Dykcentret är beläget i ett privathus mitt i ett villaområde. Det enda som avslöjade att här fanns ett dykcenter var den med dekal försedda bilen som stod utanför och brummandet från en kompressor. Här är välorganiserat, rent och förvånansvärt gott om utrymme. På entréplan finns tre sovrum, badrum, matsal, kök och en stor balkong. I källarvåningen finns en stor sovsal, bastu, dusch, toalett och privata utrymmen för Leif och personalen. Vi sov i bekväma och förhållande vis knarrfria våningssängar. Kompressor och dykutrustning finns i garaget där även utrustningen torkas. Utanför garaget finns sköljkar. Dykcentret är öppet fram till lucia och öppnar åter i februari. På veckodagar under lågsäsong är det inte ovanligt att brandmän övar dykning hos Leif.

På fredagskvällen blåste det 18 meter/sekund och vi undrade hur det skulle bli med helgens dykning. Trots vädret gav sig en grupp ut för ett nattdyk. I skydd av skärgården fick de trots allt ett bra dyk.

Dyk-Leif har två bra dykbåtar

Dyk-Leif har två båtar varav en är snabbgående. Vi Storspiggar hamnade i den större och långsammare båten. Det hade vi ingenting emot för då slapp vi byta om innan avfärd och det fanns mer utrymme att breda ut sig på. Båten var praktiskt byggd med bänkar utefter relingen på akterdäck. Under bänkarna fanns stora plastbackar för lös utrustning. Dykpaketen och extraflaskor stod bakom oss på bänkarna och surrades ordentligt innan vi lämnade kajen. I vattnet hoppade vi från en plattform i aktern. Så här ska en dykbåt se ut!

På lördagen blåste det 15 meter/sekund vilket fortfarande var för mycket för att gå ut till Väderöarna. Vi fick hålla oss till skärgården utanför Hamburgssund. Första dyket gjorde vi vid Lilla Lyngön. Leif körde fram till klippan där vi skulle hoppa i och stängde av propellern. Vi stod redan färdiga på plattformen i aktern och hoppade i samtidigt på signal. Leif drev bort, startade propellern och kom tillbaka när vi stigit ned. Så kunde nästa två dykpar hoppa i. Jag dök tillsammans med Lars och Sylvia. De använde parlina men jag avstod då det verkade bli för komplicerat att fotografera med tre dykare ihopkopplade. Sikten var bra 3-4 meter så parlina var definitivt motiverat. Korta stunder tappade jag bort de andra. Jag höll dock alltid reda på åt vilket håll de försvunnit och kunde snabbt simma ikapp dem. Vi dök efter en vägg och gick lite djupare än planerat. Vårt maxdjup blev 24 meter så vi fick korta av dyktiden något. Det blev inte många bra bilder och något annat än närbilder var inte att tänka på. Jag lyckades i alla fall få mitt första anständiga foto av en Hummer.

Hummer Krabbtaska
Trollhummer Stensnultra

Det gungande en hel del och man kan konstatera att denna dykning inte är något för en nybörjare. Leif krävde ingen maxtid och förde heller inget protokoll. För oss som är vana vid klubbdyk och att strikt hålla maxdjup och tid kändes det lite ovant. Man kan diskutera om detta är säker dykning. I vattnet är man dock hur som helst ansvarig för sig själv och sin parkamrat.

Efter lunchuppehåll med thaimat bytte vi dykplats med den andra gruppen och gav oss av till en plats man kallade för Canyon. Nu hade solen kommit fram men det blåste fortfarande lika hårt. Vid ihoppet lossnade min flaska. Jag märkte ingenting och undrade vad Anki och Ivan gormade om. Anki och Lars lyckades gemensamt fästa flaskan igen. Dyket var ungefär som det på förmiddagen. Om inte annat så var det en bra övning i att inte tappa bort varandra. Denna gång fotograferade jag Strandkrabba, Maskeringskrabba och en enorm Krabbtaska.

Thaimiddag Lars bjöd på vin
Ge mig en puss Sylvia och Hans

På lördagskvällen åt alla en gemensam thaimiddag serverad vid långbord. Maten var god och Lars bjöd på medhavt vin. Vi hade en mycket trevlig kväll. Några av de andra dykarna gick ut men kunde även de konstatera att vi nästan var de enda gästerna i Hamburgssund. Med två dyk bakom oss, god mat och vin blir man trött tidigt. Så vi gick och lade oss redan vid elvatiden. Vis av tidigare dykresor valde jag att sova i källarplanet. Vissa snarkar betydligt mer än vad jag gör…

På söndagen hade vinden lagt sig och var nu bara 5 meter/sekund. Solen sken och vi kunde gå ut till Väderöarna. På vägen ut kunde vi i lugn och ro sätta ihop vår utrustning. Efter en stund passerades vi av speedboaten. Första dyket gjorde vi vid Rågstuten. Igår hade Lars fastnat med mellanlinan i stegen vid ihoppet. Så idag skippade han och Sylvia linan. Det fungerade riktigt bra med tanke på att sikten idag var 7-8 meter. Vi fick ett bra dyk utefter en vägg. Här såg vi massor av Fingerkorall, Sjöpung och Sjöstjärnor. Idag fanns det mer att fotografera.

Fingerkorall Havsanemon
Havsnejlika Solsjöstjärna

Efter gemensamt matuppehåll tog oss Leif till Trolleskären. Platsen liknade den förra. Lars hittade flera Trollhumrar och en av dem fotograferades i hans behandskade hand. Mot slutet av dyket såg vi flera stora Bergyltor och Blågyltor.

Leif och Rose i styrhytten

Leif har drivit totalt sju dykcenter under sina 29 säsonger i branschen. Nästa år blir den sista. Sedan ska han pensionera sig och i maj 2005 planerar Leif och Rose att segla jorden runt. Segelbåten ligger redan vid kajen i Hamburgssund. Anders som arbetat hos Leif i 6 år och flickvännen Viktoria tar över verksamheten. Man planerar att fortsätta i Leifs anda och Rose har redan börjat lära Viktoria att laga thaimat.

Vi hade både trevligt och trots blåsten bra dyk. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Fler bilder finns i Fotogalleri/Dykning/Väderöarna.

© 2003 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post