Nattvandring i regnskogen

Under mars 1998 reste jag tillsammans med Bernhard Sahlgren med buss längs Australiens östkust från Sydney till Cairns (karta). På intressanta platser stannade vi till några dagar men i Cairns fanns det så mycket att uppleva och göra att vi blev kvar två veckor. Läs om våra "öden och äventyr" i följande utdrag ur vår dagbok.

Kusten norr om Cairns

Den 16/3 var det dags för vårt sista äventyr i Cairns. Vi skulle åka till Cape Tribulation för att göra en nattvandring i regnskogen. Tidigt på morgonen blev vi hämtade av bussbolaget KCT med en likadan Toyota Coaster som Uncle Brian hade. Föraren kallades Santa Claus och såg verkligen ut som en jultomte, med stor mage och långt vitt skägg. I själva verket var han nog en övervintrad hippie. Vi hade åter tur med vädret trots att det egentligen var regnperiod. Det var 30 grader varmt, lätt vind och inte ett moln på himlen. Vi for norrut och fick information, roliga och ironiska kommentarer i bussens högtalarsystem. Santa Claus envisades med att använda reverb på mikrofonen och lyckades låta ganska flummig. Vi stannade på två platser för en bensträckare och för att se vacker utsikt.

"Santa Claus"

Vid färjeläget vid Daintree River gjorde vi fikapaus och åkte sedan på en informativ tur på floden. Växtarterna i området runt Daintree är upp till 300 miljoner år gamla och 80 % av dem är unika för området. Det regnar tre månader om året och det kommer upp till fyra meter regn under den perioden. Oftast har man 100 % luftfuktighet. Den höga luftfuktigheten gör att allt möglar och ställer till stora problem för de runt 300 personer som bor i området. Aboriginerna tycker att de vita är galna som försökte att leva här.

En sista fika? Krokodilexpressen

Mangroove träden krävs för att något ska kunna leva i de bräckta vattnen i träskmarken. När träden drar åt sig vattnet filtreras saltet bort och transporteras till vissa blad som blir gula och ramlar av. De gula bladen kan användas vid matlagning istället för salt.

Mangroove har rötter som fungerar som snorklar vid högvatten.
Ser ni krokodilen?

Vi såg bara en liten krokodil vilket berodde på att det var för varmt för de stora att visa sig. De som är större än 2 meter måste hålla sig dolda i vattnet för att inte bli överhettade. Krokodilen kan vara under vattnet i upp till 3,5 timmar utan att andas. Detta klarar de genom att berika blodet med syre och minska hjärtfrekvensen till sex slag per minut. Här finns saltvattenskrokodiler på upp till 6 meters längd men de kan bli 8 meter långa vid ideala förhållanden. Krokodiler som är mindre än 2 meter långa lever farligt då de riskerar att bli uppätna av sina större artfränder.

Krokodilen dras till motorvibrationer och skällande hundar vilket många som rastat sin hund fått erfara. Krokodilen kan till och med anfalla upp i ett träd och springer korta sträckor i upp till 70 km/timme. Under en utfärd gick en kossa fram till vattnet för att dricka. En krokodil högg tag i henne och hon försvann på några sekunder. De flesta i båten såg bara krusningarna på vattnet.

Trots att krokodilen verkar vara ett så starkt och osårbart djur tar det mycket lång tid för dem att öka i antal. Mycket få överlever till vuxen ålder. 1985 simmade en kvinna i floden trots faran och blev uppäten. Invånarna i byn blev rasande och under en dag sköts drygt 300 krokodiler. Det kommer att ta 1000 år innan populationen har återhämtat sig. Denna händelse gjorde att krokodilen fridlystes i Australien. Vi fick också höra om några farliga ormar. Thai Pan är en mycket aggressiv art som kan jaga efter en människa eller ett byte flera kilometer! Dess gift lär döda på 4 minuter. Black Adder lever i Mangroveträd och biter flera gånger mycket snabbt. Dess gift dödar på 14 minuter.

Nätet skyddade poolen från "nedfall"

Så kom vi äntligen fram till Crocodylus Village som var ett YHA vandrarhem mitt i regnskogen. Stället bestod av en huvudbyggnad med reception, bar, ett kombinerat restaurang- och gästkök, stor uteplats täckt av ett tälttak, swimmingpool och hygienbyggnader. Runtom huvudbyggnaderna fanns 14 sovhus på stolpar en meter över marken med väggar och tak av presenning och fönster av myggnät. I varje hus fanns takfläktar, belysning och åtta våningssängar så man hade ganska stor kapacitet. Man kunde också välja på att bo på PK's som låg närmare havet men vi valde detta för att vi ville göra nattvandringen i regnskogen som vi hört talas om. Och så skulle detta ställe vara lugnare.

En av sovsalarna mitt i regnskogen

I baren på uteplatsen fick vi information om den stora mängd aktiviteter som fanns att välja på. Vi var dock fortfarande rejält trötta efter all dykning och valde därför att bara göra nattvandringen i regnskogen (AUD 16). Vi åt lunch och sov sedan nästan hela eftermiddagen.

Till del 2

© 1998 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post