Resedagbok Australien 2003

27/2 Första dagen i Sydney

Idag vaknade vi utan väckarklocka. Det var skönt att få ligga kvar i sängen och dra sig utan att behöva ha en buss att passa. När vi fixat till oss gick vi ner för att äta frukost. Det var lite svårt att få tag på frukostmat igår eftermiddag så jag hade köpt fruktsallad och yoghurt och till det drack vi kaffe. Vi planerade vad vi skulle göra under dagen och kom fram till att vi mest ville slappa. Hans ville i alla fall till en fotoaffär och vi skulle boka en tur till Blue Mountains.

Vi gick till Oz Experience kontor, som låg alldeles runt hörnet från YHA. Där bokade vi en dagstur till Blue Mountains. Vi fick 50 procent rabatt och betalade bara 70 AUD. Tjejen bakom disken kollade även om vi var bokade till Melbourne den 6:e mars. Vi funderar på att stanna någonstans på vägen för att komma till Melbourne på måndagen istället för på lördagen. Ett F1-lopp körs i Melbourne den helgen och det kan bli svårt att hitta någonstans att bo.

Sedan gick vi George Street ner för att hitta Aboriginal Art Center. Jag hade en liten förhoppning om att hitta t-shirten som jag letar efter. Nu visade det sig att det var en liten konsthall och inte en affär. Vi gick vidare och kom på att vi måste vara nära caféet som Karin, som vi träffat på Fitzroy Island, jobbar på. Det skulle ligga på Clarence Street. Efter en stund hittade vi caféet och det var kul att träffa henne igen. Vi passade på att äta lunch och dricka kaffe när vi ändå var där.

Efter lunchen var det så dags att leta reda på en välsorterad fotoaffär. Förra gången vi var här så hade vi varit i en fotoaffär som låg på Pitt Street. Vi gick dit och började gå ner mot YHA, vilket skulle visa sig vara helt fel. Hade vi tittat åt vänster när vi kom till Pitt Street hade vi sett affären med en gång och sparat massa tid. Vi gick hela vägen till YHA och var övertygade om att affären hade upphört. Hans kollade på Manfrottos hemsida och efter tre telefonsamtal hamnade han till slut hos Fletchers, vilket var affären som vi hade missat. Vi gick upp till fotoaffären och Hans köpte delen (panoramic leveling base) han behövde till sitt stativ.

Nu kände jag att jag hade ett stort behov av att få shoppa lite. Vi gick till Oxford Street för att jag skulle få stilla mitt lilla behov. Efter att ha varit inne i en del affärer, många rätt hysteriska, köpte jag ett brunt linne. Nu började vi bli hungriga igen och bestämde oss för att gå tillbaka till YHA och äta middag. Vi åt middag i samma restaurang som igår. Vi borde tänka på att försöka laga mat själv någon dag för det går åt väl mycket pengar när man äter ute varje dag.

Vi har köpt ett busspass som gäller på de flesta bussar, tåg och färjor under en vecka. Det är dock väldigt svårt att få kläm på hur det gigantiska bussnätet ser ut. Vi var på en informationskiosk och hämtade lite olika turlistor men det finns ingen karta med hela linjenätet utan vi fick bara tag på olika delar av staden.

Just nu sitter Hans och läser om vad det finns att göra på vår väg ner till Melbourne. Som det verkar nu så kommer vi stanna tre nätter i Gelantipy. Där kan man bland annat rida häst och åka white water rafting. Vore väldigt skönt med ett stopp på landet där vi verkligen kan koppla av. Jag njuter dock av att äntligen vara i Sydney, medan Hans tycker det är lite jobbigt med alla människor och all trafik.

28/2 Bondi Beach

Idag hade vi sovmorgon och efter en kort frukost gick vi för att hämta ut våra biljetter till paraden. Därefter tog vi bussen till Bondi Beach. Det tog ca 45 minuter att åka dit. Vi hade kunnat ta tåget eller färja vilket förmodligen hade gått fortare. När vi kom till Bondi Beach hade solen gått i moln och visade sig inte mer under dagen. Vi lade in våra prylar i ett förvaringsskåp så att vi båda kunde bada samtidigt utan att vara oroliga för att någon skulle ta våra saker. Man fick ingen nyckel till boxen utan ett kvitto med boxnummer. Ett lösenord som man själv fick hitta på fungerade som nyckel. Eftersom det inte var någon sol tröttnade vi efter ett tag att bara ligga på stranden. Vi gick för att ta ett bad. Det gick ganska stora vågor som såg riktigt härliga ut. När vi kom ner i vattnet höll jag på att dö för det var så kallt! Vattnet var bara cirka 20 grader varmt. Hemma är det normaltemperatur men här skall det vara 30 grader i vattnet! Vi blev ofrivilligt doppade genom att vågorna slog över oss. Jag badade inte så länge för jag höll på att bli dränkt av en våg som sköljde över mig när jag inte var beredd. Jag hann inte hoppa upp i den utan följde med som ett knippe sjögräs och kom upp 15 meter närmare stranden. Det avgjorde saken för mig. Nu hade jag badat färdigt för idag. När Hans kom upp stod vi och torkade lite och sedan gick vi för att byta om. Istället för att bada mera så åkte vi med pendeltåget in till Sydney för att shoppa lite till.

Snygg grafitti vid Bondi Beach

På Kent Street skulle det finnas friluftskläder hade vi läst. Vi åkte dit och hittade ganska omgående affärerna som visade sig vara lite väl dyra. Det blev inget köpt där utan istället gick vi till Darling Harbour. På vägen gick vi in i en souveniraffär och äntligen hittade jag min tröja som jag har letat efter. Det var ingen ärmlös t-shirt och den var inte tight, men den hade aboriginflaggan på bröstet! Anledningen till att det finns så få tröjor med flaggan är att den skapats av en konstnär. Till skillnad mot andra flaggor så har han upphovsrätt och man måste ha tillstånd och betala en avgift för att få använda den. Vi fortsatte ner till Darling Harbour och gick för att äta lite lunch på McDonalds. Det är lite tråkig mat men billig och man blir mätt.

När vi ätit klart strosade vi runt och hamnade efter en liten stund i Chinatown. En marknad pågick så vi tittade runt lite. Helt plötsligt stod vi framför Paddy’s Market som ligger i City Markets bottenvåning. De höll på att stänga marknaden så vi hann inte se så mycket men utbudet verkade vara bra och priserna låga. Hans köpte en regnjacka för bara 20 AUD. Därefter gick vi upp två våningar i City Market där de har factory outlet. Jag köpte ett snyggt grönt linne. När vi kom till YHA fixade Hans med bilder och panoraman och jag skrev vykort.

1/3 Mardi Gras

Idag är dagen D här i Sydney; Mardi Gras paraden är i kväll. Vi tog sovmorgon även idag. Vi har ett välbehövt break som vi uppskattar. Vi har redan sett mycket av sevärdheter när vi var här 1998. Efter frukosten gick vi till Oz kontoret för att ändra lite i vår resrutt ner till Melbourne. Vi har bestämt att stanna tre nätter i Gelantipy och på så vis kommer vi till Melbourne på måndag istället för lördag. I Gelantipy skall vi göra några saker som vi ännu inte har provat på. Vi skall rida häst och åka white water rafting. Det är egentligen Hans som är sugen på att åka som en galning nerför en fors.

Efter det tog vi bussen ner till Circular Quay. Vi promenerade längs kajen och fotograferade Sydney Harbour Bridge och Sydney Opera House. Ovanför skyskraporna flög ett litet plan och skrev reklamtext i luften med hjälp av rök. Piloten måste ha varit mycket skicklig för att få till bokstäverna så bra. Vi fortsatte till The Rocks och marknaden som är där varje helg. Det finns mycket fint att titta på men främst prydnadssaker och souvenirer. Jag köpte en ganska bred silverring som jag blev lite kär i. The Rocks är platsen där Sydney grundades. Området var tidigare förfallet men renoverades på åttiotalet och är nu riktigt vackert och mysigt. Här finns ett intressant museum om Sydneys historia, Sydneys äldsta pub, caféer, restauranger och souvenirbutiker.

Nu hade klockan blivit ganska mycket och vi tog tåget tillbaka till YHA. Vi var tvungna att äta lunch innan vi skulle träffa Chiara. Hon skulle komma till YHA klockan tre. Anledningen till att det var lite bråttom var att vi hade fått information att vi skulle vara vid parkområdet redan klockan fyra. Paraden skulle dock börja klockan åtta. När vi väl kom till området visade det sig att det öppnade först klockan fyra, vilket det också stod på våra biljetter.

Vi satt i gräset utanför en stund innan vi gick in på området. Vi gick omkring en liten stund innan vi gick för att köpa varsin öl och gick sedan och satte oss lite avsides. Det var kul att träffa Chiara igen och det var skönt att sitta i solen och dricka öl och prata.

När det var en timma kvar innan paraden skulle börja gick vi upp till scenen som fanns på området. Nu hade det börjat blåsa en del och jag köpte en tröja för att jag frös ganska mycket. Efter en stund var det så dags att gå och sätta oss för att paraden var på väg. Vi hittade våra platser och strax efter det att vi satt oss ringde Ewa. Hon ringde för att berätta vad de hade för storlekar. Hans hade e-postat och frågat dem vad de önskade sig. Lika bra att fråga så man kommer hem med något som de verkligen vill ha.

Mardi Gras

Först i paraden var ”Dykes On Bikes”. Det var hundratals tjejer på motorcyklar som var otroligt häftiga och tuffa. Mitt bland alla motorcyklar kom en transa på skoter som stack av från de övriga och var ett kul inslag. Därefter dröjde det ungefär 30 minuter innan det hände något mer. Nu hade det blivit ännu svalare och vi frös alla tre. När paraden kom igång igen glömde vi hur kallt det var. Paraden var en enorm blandning på glamour och politisk manifestation. Det har hänt en hel del på dessa år. De som gick i första paraden för 25 år sedan arresterades och fick sina namn och foton publicerade på tidningarnas förstasidor. Detta resulterade i att många av dem blev av med sina jobb. Idag är Mardi Gras paraden en av Sydneys stora händelser och gatorna kantas av upp till en halv miljon människor som vill vara en del av spektaklet. Vi insåg att vi inte hade behövt köpa biljetter för att se något. På andra sidan gatan från där vi satt var det nästan tomt när vi gick för att sätta oss. Vi hade hört att man skulle behöva komma redan på morgonen för att kunna se något från gatan.

Efter paraden gick vi bort mot Oxford Street. Stackars de som skall städa upp efter paraden. Det såg ut som ett slagfält längs gatorna där den hade gått. Folk hade bara lämnat backar, flaskor och det var skräp överallt. Chiara skulle ta sig ner till Circular Quay för att möta en kompis som hade bokat en svit på Four Seasons för att ha fest i. Vi blev tillfrågade om vi ville komma med men tackade nej då vi kände att John Blund strax skulle knacka på dörren. Vi är inga partydjur längre! Tillbaka på YHA störtade vi i säng och jag tror jag somnade innan Hans ens hade hunnit klättra upp till sig och släckt lampan. Tur att vi inte köpt biljetter till partyt som är efter paraden och pågår till klockan 10 på förmiddagen. Biljetterna kostade 95 AUD, nästan 500 kronor.

2/3 Paddys Market

Vi vaknade ganska tidigt pga av kyrkklockor och störande grannar. Vi bor uppenbarligen granne med en kyrka. Det var ingen idé att försöka sova så vi gick upp för att äta frukost. När vi ätit färdigt och Hans tog hand om disken pratade jag med en kille som jag sett i paraden igår kväll. Han hade kommit i säng vid fyratiden och även han hade vaknat av kyrkklockorna. Han visade lite bilder som han hade tagit och Hans visade lite dykbilder. Han skulle åka upp till Cairns för att dyka.

Idag hade vi inte planerat något, vilket vi inte har gjort någon av dagarna. Vi tar dem som de kommer. Vi gick ner till Paddys Market igen. Jag ville köpa ytterligare ett linne till mig. Hans köpte två linnen han också. Det är en enorm marknad och man kan hitta i stort sett vad som helst. Förutom linne till mig så köpte vi varsin Churinga tröjor. Vi köpte även en del presenter till Ewa & co. Jag hittade äntligen ett halsband som jag bara var tvungen att köpa. Jag såg ett liknande i Paris för sju år sedan och har sedan dess letat efter ett sådant. Det är lite indianskt i stilen med fyra rader av ben i brunt och vitt. Vi fortsatte vår lilla shoppingrunda och jag hittade en fin skjorta som jag kände att jag inte kunde leva utan. Därefter var det dags för en sen lunch. Vi gick upp till food courten och köpte mat. Hans köpte dumplings och jag en ceacarsallad, som vi sedan delade på. Innan vi gick tillbaka till YHA köpte Hans en blå skjorta som han kan ha till sina finbyxor. På YHA drack vi kaffe och just nu sitter vi och väntar på att Linda, Peter och Gabriel skall komma. De kom ner till Sydney i morse och vi skall ut och äta middag tillsammans ikväll.

Linda, Peter, Bernhard, Chiara och Gabriel i Darling Harbour

Vi gick ner till Scubar och drack några öl i väntan på att Chiara skulle komma. Sedan gick vi ner mot Darling Harbour för att hitta en restaurang. Det fanns ganska många att välja mellan och prisnivån var lite väl hög för backpackers. Till slut valde vi en italiensk restaurang där vi åt god pasta och drack öl. På vägen hem tog Hans några foton av oss som minne av vår trevliga kväll med Darling Harbour i bakgrunden. Vi hade sällskap av Chiara en bit hem. Hon skulle åka buss till Central och där byta buss för att åka hem.

3/3 Blue Mountains

Idag vaknade vi av mobiltelefon och väckarklocka redan klockan kvart i sju. Det blev en snabb frukost och sedan ner till Oz-kontoret. Bussen till Blue Mountains skulle gå halv åtta. Nu visade det sig att tiden vi fått var när vi skulle vara där. Inte när bussen skulle gå. Vi lämnade in våra biljetter och väntade på att bussen skulle komma. Vi träffade en tjej som varit med på bussen från Byron Bay. Inne på kontoret satt Michele som också var med på bussen från Byron Bay. Hon skulle åka till Melbourne men hade inte bokat plats i tid. Hon stod på standby och kommer hon inte med så åker vi nog med samma buss på torsdag.

Bussen kom och vår chaufför och guide för dagen hette Richard. Han var en av de få som inte fått ett smeknamn när han började jobba för Oz Experience. Vi åkte mot Blue Mountains. Första stoppet var en liten stad som hette Windsor där vi skulle stanna 45 minuter för att folk skulle få äta frukost och gå på toaletten. Windsor ligger vid Hawksbury River och är en av de första platserna man hittade som dög att odla på. Här finns Australiens äldsta pub. Jag och Hans gick en promenad längs floden. Vi passade även på att köpa oss var sin glass i väntan på att bussen skulle gå. Självklart så kan inte alla passa tiderna. Trots att alla visste att vi skulle vara tillbaka klockan tio så kom några nästan tjugo minuter för sent. En sak är det om man kommer för sent och ber om ursäkt för det. Men dessa människor sade inte ord när de kom på bussen. Det var lite nonchalant mot alla andra som passat tiden. Hur som helst, nu var alla ombord och vi fortsatte. På vägen upp berättade Richard lite om hur Australien fick namnet Australien och dess historia. Han visade oss också skog i olika stadier av återhämtning efter bränder. Det var mycket intressant.

Three Sisters i Blue Mountains

Vid Govetts Leap stannade vi för en picnic-lunch och för att beundra utsikten över en av världens största canyons. Här finns även Australiens längsta vattenfall. Resan fortsatte till Scenic World. Här gick vi en längre promenad nedför en smal stig. Härifrån såg man klippformationen Three Sisters. Aboriginernas sägner berättar att klipporna är tre systrar som förvandlats till sten. I rätt vinkel och med lite fantasi så ser det ut som förstenade människor. Promenaden gick lite väl fort. Det var omöjligt att hinna läsa på de informativa skyltarna och fotografera. I slutet av promenaden kom vi till världens brantaste järnväg som lutar 45 grader i genomsnitt och som mest 52 grader. Den byggdes ursprungligen för att frakta kol. Vi åkte halvliggande i en vagn täckt av galler.

Dagens sista stopp var vid Featherdale Wildlife Park. Här fanns enbart australiensiska djur och på en del ställen kunde man kela med dem. En Emu pickade på min ryggsäck medan jag kelade med en känguru. Tyvärr hann inte Bernhard fånga ögonblicket med kameran. Parken var fin men återigen så var det ont om tid. Det var en bra tur men det är nog att rekommendera att man hoppar av Katoomba och stannar några dagar. Eller så kan man hyra bil och göra turen i sin egen takt.

När vi kom tillbaka till Sydney fick vi återigen biljetter för billig öl på Wake Up. Vi hade dock andra planer för kvällen än att gå ut och drick öl. Hans ville fotografera Sydney Opera och Harbour Bridge i solnedgången från Mrs Macquaries Point. För att komma dit från vårt håll måste man gå igenom Botaniska Trädgården. Enligt skyltarna så stängde parken redan halv sju och nu hade klockan hunnit bli sju. Grindarna var fortfarande öppna men vi ville inte riskera att bli fast på insidan av parken. Istället gick vi ner till Operahuset och gick runt där en stund. Vi tog några kort på oss tillsammans för att skicka ett till Dirk som fyllde år dagen därpå. Sedan gick vi till ena ändan av byggnaden så att man såg Sydney Harbour Bridge och Circular Quay. Hans ville ta kort på skyskraporna när det var mörkt. I väntan på att mörkret skulle lägga sig så tänkte vi att vi skulle äta middag. När vi började gå längs operan så såg vi en fotoutställning som vi började titta lite på. Det var fantastiska bilder på folk i olika situationer i livet. Allt från födelse till död och allt som kan hända däremellan. Fotona var väldigt uttrycksfulla och vackra. Det hade hunnit bli mörkt innan vi var klara så middagen fick vänta. Hans tog några panoramabilder. Jag tycker det är lite tjatigt att vänta på honom men resultatet blir mycket bra!

Efter en timme var han klar och vi började gå mot Circular Quay för att ta tåget upp till Torn Hall. Nu hade det blivit rejält kallt så tröjan kom väl till användning. På vägen hem gick vi Hungry Jacks och åt hamburgare. Det är så lättvindigt och tacksamt när man är urhungrig och vill ha mat med en gång. Och mycket godare än McDonalds...

4/3 Fönstershopping och ett kvällsbesök i Darling Harbour

Idag vaknade vi vid halv nio. Hans skulle gå till Chinese Garden för att fota. Jag ville inte följa med så jag stannade ”hemma” och skrev lite e-post. När Hans kom tillbaka så åt vi lunch i restaurangen som ligger i anslutning till YHA. Idag blev det inte hamburgare utan Red Curry Thai Chicken och Hans åt Chicken Laksa. En mycket god lunch!

Dragon Wall vid Lake of brightness

Efter lunchen var det min tur att gå ut på stan. Jag gick upp till Oxford Street och tittade i affärer. Det finns otroligt många hysteriska affärer på Oxford Street. Jag köpte inget utan gick vidare genom Hyde Park ner mot Center Point. Center Point är ett av alla lyxiga shoppingcenter som finns i Sydney. Kände mig ganska vilsen när jag gick runt bland alla lyxiga affärer. Det fanns inte en chans att kunna köpa något. Det kostar nästan att gå in i butikerna. Jag gick istället tillbaka till Oxford Street och strosade runt lite innan jag gick ”hem”. Jag ringde Linda & Co för att planera inför kvällen. Vi bestämde att de skulle komma till oss när de hade ätit middag. Det fanns inte så mycket att göra mer än att ta en dusch och fixa till sig lite. Strax efter halv åtta kom de och vi gick ner till Wake Up för att utnyttja våra ölbiljetter. Det var trevligt men tyvärr så spelade de så högt så efter ett tag så kunde vi inte höra vad vi sa till varandra. Vi gick vidare och på vägen ringde vi Chiara som skulle komma in till stan.

Vi gick ner mot Darling Harbour igen. På ena sidan av hamnen är det mest restauranger och på andra sidan caféer och barer. Det tog oss en stund att hitta ett ställe där vi fick plats och som inte var på väg att stänga. Efter ett tag hittade vi en trevlig bar där det fanns plats för oss alla. Det var en mycket trevlig kväll med god öl och trevligt sällskap. Hans och Gabriel studerade kackerlackorna som festade på en bit pommefritte. De finns överallt. Strax vid midnatt bestämde vi oss så för att gå hem. På vägen hem passade Hans på nytt på att ta några bilder på en fontän. Jag var nog lite i mössan för jag tyckte det skulle vara ett fint kort om jag stod mitt i fontänen. Som tur var hindrade Hans mig annars hade jag nog stått där som Anita Ekberg. Vi var tillbaka ganska sent och vi var båda rejält trötta och stöp i säng.

5/3 Kryssning i hamnen och världens största bioduk

Ä nnu en halvtidig morgon. Idag skulle vi träffa Linda & Co strax innan tio i Darling Harbour för att åka på en Coffee Cruise i hamnen. Jag hade hittat några broschyrer där man erbjöd res två och betala för en. Vi fick en fin liten tur men det var lite blåsigt och mulet och ömsom varmt och kallt beroende om solen tittade fram. Vi var glada att vi tagit med våra tröjor.

I Darling Harbour finns en Imax-bio som har världens största filmduk. Man fick bra rabatt med YHA-medlemskap eller studentleg så vi bestämde oss för att se två filmer för 18 AUD. Vi hade olika önskemål. Bernhard och jag valde att se Australia - Land beyond time klockan ett och Spacestation 3D klockan fem. De andra ville se en skräckfilm med 3D effekter och sedan Spacestation. I väntan på vår första film så tog vi en tur med Skyrail som är en automatisk högbana runt Darling Harbour och de centrala delarna av Sydney. Filmen om Australien handlade om hur kontinenten formats och om dess djur. Den var 45 minuter lång men vi hade gärna sett mer. Duken var enorm och i de scener som var tagna från flygplan så kändes det verkligen som om man var med på planet.

Det var tre timmar till nästa film så vi gick till YHA för att tvätta, skriva dagbok och skicka hem onödiga kläder och prylar. Vi skickade hem vårt Yatzy, spelkort, engelsk ordbok, Oz Experience guideböcker, hårtork och en massa kläder. Hans har blivit för tjock för sina finbyxor så de fick åka med hem de också. Paketet vägde över 5 kilo. Att man aldrig lär sig att ta med sig lite grejer. Skulle man missa något så finns det ju att köpa här.

Strax före klockan fem träffade vi de andra utanför bion för att se Spacestation 3D. Vi fick speciella glasögon på vägen in till bion för att kunna se de tredimensionella effekterna. Filmen handlade om byggandet av den internationella rymdstationen och var huvudsakligen filmad av astronauterna. Man fick fantastiska vyer över jorden och det kändes nästan som om man var på plats i rymdstationen.

Efter bion åt vi på en foodcourt i Darling Harbour. Sedan delade vi på oss. Hans och Peter gick för att titta på Casinot i Star City medan vi andra letade rätt på en bar. Casinot var intressant men de nöjde sig med att titta på en stund och beundra den lyxiga inredningen. Det gick bra att komma in trots att Peter hade kortbyxor och var barfota i sina sandaler. Hans fick dock lämna in sin lilla ryggsäck och kamera i garderoben.

Vi hade en mycket trevlig sista kväll tillsammans och ses förhoppningsvis hemma i Sverige någon gång. Bernhard och jag gick ”hem” till YHA för att packa och komma i säng i tid. Bernhard somnade förstås omedelbart. Jag låg tyvärr vaken någon timme trots att jag var trött.

Sydney till Melbourne

© 2003 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post