Ut på Stora Barriärrevet

Vår hytt låg i fören en trappa ned och vi delade den med Allen och Tim. Hytten var liten men mysig med dusch, toalett och luftkonditionering. Vid 18-tiden la vi ut från Cairns. Vi hade för säkerhets skull köpt sjösjuketabletter men avvaktade tyvärr med att ta dem. Efter middagen mådde vi båda ganska dåligt, Bernhard spydde upp sin medicin och fick ta ny. Jag hade också krångel med magen och valde att ligga vaken och läsa en bok av Tom Clancy tills vi ankrade klockan ett på natten. Egentligen ankrade inte båten utan man lade till vid speciella ankringsbojar som var utplacerade vid alla dykplatser. Om samtliga dykbåtar ankrade skulle allt för mycket av revet förstöras.

Vår alltid lika glada hostess Theresa

Bärbel, Jim och Robin dykplanerar

Vi blev väckta tidigt med ett glatt tillrop från hostessen Theresa: It's wakytime boys! Vi tog sjösjuketabletter och Bernhard spydde omgående. Jag fick dock i mig lite av den goda frukosten. Innan vi gjorde oss i ordning för att dyka gick Jim noga igenom hur platsen såg ut, vilka möjligheter vi hade till vägval, strömförhållanden och vilka djup och tider som gällde för dyket. På akterdäcket fanns all utrustning och plats för personlig utrustning i lådor. Vi valde att hyra dykdatorer då det skulle bli svårt att göra fyra dyk per dag baserat på nordisk standardtabell. Längst akteröver fanns det två trappor ned till en plattform i nivå med vattnet. Innan vi hoppade i vattnet checkades vi ut av Jim. Väl i vattnet höll sig sjösjukan borta. Denna första dykplats kallades Kerrys Mooring. Vi hade runt 10 meters sikt, 28 grader i vattnet och ganska stark ström i ytan. Den behagliga temperaturen gjorde att det räckte med att använda shortys istället för hel dräkt. Vi gick ned efter ankringsbojen till 23 meter och sedan ganska raskt upp till 16 meters djup. Sikten var inte riktigt vad vi hoppats på men dyket ändå mycket bra för oss som var vana vid nordiska vatten.

Lätt att komma i från plattformen i aktern

Så fortsatte dagen med två likartade dyk till och sjösjukan höll sig borta. Dock åt Bernhard mycket lite till lunch. Till kvällen var det dags för nattdyk vid en plats kallad Century Bay. Vi kände oss tveksamma och funderade på att strunta i det. Jag valde att genomföra dyket tillsammans med Jim men Bernhard avstod. Vi utrustades med mycket starka dyklampor och strålkastare från Nimrod 3 lyste upp vattnet intill båten. Sikten var nu runt 20 meter och ljuset från alla dyklampor gav ett magiskt intryck. Vi såg Lionfish, Parrotfish, någon slags bläckfisk och en mängd eremitkräftor. Jim hade berättat att hajar alltid fanns i närheten men höll sig dolda. Bästa sättet att få se en var att vända sig om emellanåt. Det gjorde jag och lät en ljusstråle svepa runt i vattnet. Och mycket riktigt så fick jag se några White Tip Reefsharks som svepte förbi. Detta var verkligen ett fantastiskt dyk.

Michiko på väg upp

Bernhard är redo för dykning

Jill och Clement

Andra dagens första dyk blev vid Steves Boomie. Platsen var döpt efter en hängiven dykinstruktör som förolyckats i närheten. Dyket gjordes till synes mitt på öppet hav men några meter under vattenytan fanns en lite topp av en korallklippa som stod upp från 35 meters djup. Vi dök ned till 26 meter och började simma runt klippan i en uppåtgående spiral. Strömmen var mycket kraftig så motströms fick vi kämpa och medströms for vi runt klippan i en väldig fart. Det fanns extremt mycket fisk i stora stim och sikten var fantastiska 20 meter. Vi hann simmar tre varv runt klippan innan vi bröt ytan.

Big-Eye Trevally

Triggerfish

Efter lunch dök vi vid Cuttle Fish Cove och senare på eftermiddagen vid en plats kallad Fantasia som verkligen gjorde skäl för namnet. Vi simmade utefter en revbrant som gick ned till runt 20 meters djup. Mest höll vi oss mellan 5 och 10 meter. Det fanns gott om fisk och var mycket vackert på toppen av revet.

Manylined Sweetlips

Vid Fantasia flög vi fram

Så var det åter dags för ett kvällsdyk. Denna gång hängde Bernhard med och vi fick en ny fantastisk upplevelse. Vi såg mängder av revhaj, stor Lionfish, Unichorn Fish, kräftor och Barramundi Cod. Det var lite nervöst med alla nyfikna hajar, lyste man på dem med dyklampan så simmade de dock undan. Hajar är normalt ofarliga för dykare, de ogillar bubblor och metall och tar inte fel på fisk och människa. Man ska aldrig mata haj eller någon annan fisk och kvinnor som menstruerar skall, enligt Jim, inte bada eller dyka.

Det gällde att komma i vattnet tidigt för att hinna med fyra dyk på en dag så vi började morgonen med en lätt frukost bestående av lite te/kaffe och frukt. Dagens första dyk gjorde vi vid Pixie Pinnacle som också den var en spetsig klippa som stack upp från botten. Vi kom i redan strax efter klockan 7, dök ned till 24 meters djup och simmade sedan sakta uppåt runt klippan. Från 15 meters djup var allt otroligt vackert. Vi såg många nakensnäckor, Lionfish och ett stort stim med Barracuda. Vi tyckte att de två japanska tjejerna dök lite väl djup och länge men det visade sig att de troligen visste vad de gjorde, för under resan passerade de båda 300 dyk! Väl ombord igen väntade oss en underbar frukostbuffé!

Till del 3

© 1998 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post