Fun, falls and forest med Uncle Brian (del 2)

Vi återvände till Babinda för att hämta upp lunchen vi beställt. Nu bar det av upp på den bördiga platån inåt landet som kallas Atherton Tablelands. Vägen var fin med många backar och det var rena berg-och-dalbanan. I bussen satte Brian igång en lek som gick ut på att alla med hjälp av varsin tändsticka i munnen skulle flytta runt en mintkaramell med hål i mitten. För att lyckas var man tvungen att nästan pussas. När karamellen vandrat längst bak i bussen dök en långtradare upp bakom oss. När paret längst bak lyckats skicka vidare karamellen belönades de med en rejäl tutning av långtradarchauffören.

En lek där det kan bli närkontakt. Man blev snabbt kompisar.

Resan fortsatte i det vackra, gröna och böljande landskapet till Josephine Falls. Där vi på en vackert belägen rastplats avnjöt lunchen som bestod av snittar och valfri läsk. Efter maten gick vi en bit in i regnskogen och kom plötsligt till ett vattenfall med flera nivåer med dammar emellan. Här badade vi igen. Jag tog på cyklop och snorkel och fotograferade några fiskar och lyckades plocka upp 10 AUD i mynt från botten. Vi åkte också rutschkana i ett av vattenfallen.

I Josephine Falls var klipporna på några ställen så blankslitna att
vi kunde åka rutschkana i ett av vattenfallen.

Resan gick vidare uppe på höglandet. Vi hade uppmanats att ta med choklad som mellanmål. Alla hade inte med sig någon men det gjorde ingenting för Brian trollade fram den ena chokladkakan efter den andra som langades bakåt i bussen. Landskapet omkring oss var makalöst vacker och vi stannade några gånger för att fotografera den fantastiska utsiken.

Athelton Tablelands bjöd på makalösa vyer.

Nästa stopp var Milla Milla Falls och ett 20 meter högt vattenfall. Här skulle vi också få bada men först ville Brian låta oss uppleva lite "cool bananas". Vi fick stå och stirra in på en grön punkt i vattenfallen någon minut. När vi sedan uppmanades att titta upp på träden ovanför vattenfallet kändes det som om hela regnskogen plötsligt kastade sig över oss. Det var förstås en synvilla skapad av att vi vant oss vid att titta på det nedfallande vattnet. Vi simmade sedan in under vattenfallet och fick lite massage av det fallande vattnet.

Milla Milla Falls

Brian berättade att Gus hade en flickvän som tjänstgjorde som mjölkbil på det lokala mejeriet. När vi körde förbi mejeriet syntes inte mjölkbilen till och Gus började gråta. Hans tårar kom från vindrutespolarna. Vi passerade ett hus där en familj alltid kom ut och vinkade när Gus tutade. Brian berättade att pappan i familjen en gång kommit utrusande våt och iklädd bara en handduk.

Nu började det bli kväll och vi skulle spana efter Platypus (näbbdjur). Brian tog fram en handdocka och lät som Kalle Anka när han berättade om näbbdjuret. Vi smög fram till ett vattendrag men lyckades inte se något näbbdjur. Men spännande var det i alla fall.

Låter verkligen Plathypus som Kalle Anka?

Det hade börjat skymma när vi kom fram till en vulkansjö som hette Lake Eacham. Den var några hundra meter i diameter och mycket djup. Någon som måste badat naken tvingades stanna i vattnet medan vi stod vid kanten. Besöket vid sjön avslutades med portvin, ost och kex. Innan vi åkte därifrån släckte Brian allt ljus och efter en liten stund fick vi se en massa eldflugor.

Nu var det mörkt och vi var ganska trötta efter en dag full av intryck, bad och roliga överraskningar. Men det var inte slut ännu. Zinkbaserat solskydd i olika färger skickades runt i bussen för att vi skulle måla ansiktena som surfare gör. När vi sedan nådde fram till den långa serpentinvägen ned till kustlandet hölls det tävling i buss-surfning. Den som kunde stå upp längst utan att hålla i någonting vann. Vi var många svenskar i bussen och resan avslutades med ABBA och dans i bussen.

Tävling i buss-surfning Hans surfar också

Vi var tillbaka i Cairns först strax innan klockan 21 efter vår bästa dag hittills i Australien. Heldagsutflykten hade kostat bara 55 AUD per person och det var mycket väl använda pengar. Alla som arrangerar utfärder och guidade turer borde göra ett studiebesök hos Uncle Brian som var enastående skicklig!

Uncle Brian är fortfarande igång och skall du till Cairns är en dag med honom ett måste. Läs mer på hans hemsida.

© 1998 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post