Nattvandring i regnskogen (del 2)

Vår guide Paul O’Down med
en Brown Tree Snake

Klockan 20 var det dags för nattvandring med Paul O’Down. Vi utrustades med stora regnkappor och starka lampor med batteripack i midjebälten. Vi behövde inte gå långt för det fanns intressanta saker att se överallt. Till att börja med informerades vi om några farliga växter. "Stinger Tree" har blad som på ovansidan är täckta med små hår av kisel. Dessa är mycket vassa, bryts lätt av och innehåller neurotoxin och histamin. Om en stor hudyta utsätts kan man dö av anafylaktisk chock. När de små håren bryts av släpps giftet ut och orsakar en kraftigt brännande smärta i fyra timmar. Smärtan återkommer varje gång huden ändrar temperatur och de små håren bryts av musklerna i hudytan. Smärtan kan hålla i sig i 12 månader. Vi fick höra en historia från andra världskriget om de bland australiensiska soldater illa omtyckta amerikanarna. Några lärde amerikanerna att "Stinger Tree" lämpade sig att torka rumpan med!!!

Varningsskylt vid ett Stinging Tree

Paul var otroligt duktig på att hitta intressanta djur och växter i mörkret. Vi fick se fladdermus, Green Eyed Frog, Green Tree Frog, Longnosed Bandicute (gräshoppa), Brown Tree Snake (lite giftig), Leaf Tail Gecko (ovanlig), Brown Wood Frog, White Kneed Cricket, Yellow Robin, Giant Landsnake och några sovande fåglar. Paul hittade också ett Corkants-bo gjort av löv och silke från myrlarver med runt 100 myror i varje bo.

Longnosed Bandicute Okänd gräshoppa
Okänd gräshoppa White Kneed Cricket

Cain Toad Frog är en plåga som planterades in för att äta insekter i sockerrörsodlingarna. Den äter dock allt annat istället och har inga naturliga fiender. Den blir stor som en fotboll, kan äta råttor, har giftig slemhinna och giftigt slem runt äggen. Djur som försöker äta upp den dör.

Red Tailed Petter öppnar snäckor. Australian Cassoway är en farlig fågel som vi ej såg. Vi såg också Boyds Forrest Dragon. Scrub Fowe är en stor fågel som bygger stora bon av komposthögar för att hålla sina ägg varma. Fåglarna bildade par för livet och om den ena fågeln dog så dog ofta den andra av sorg.

Vi stannade och stängde av lamporna för att bara lyssna regnskogens ljud. Efter en stund skärptes syn och hörsel och vi klarade oss på månens ljus. Paul kunde nu visa oss självlysande svamp.

Enlig Paul kan regnskogen betraktas som en stor organism. Allt hänger ihop, allt återanvänds. När ett träd faller och en liten glänta bildas eller när människan skapar en glänta genom att bygga till exempel en väg, växer snabbväxande träd och buskar för att läka "såret". Människan avverkar mer regnskog än någonsin; ungefär en fotbollsplan per minut. Med den försvinner djur och växter för evigt. Det tar enormt lång tid för regnskogen att komma tillbaka om den någonsin gör det. Risken är att regnskogen är helt försvunnen om 20 till 50 år.

Green tree frog Spindel i naturlig storlek

Paul visade oss ett plastsnöre som hade växt in i ett träd. PVC-plast kan ta upp till 400 år att bryta ned! Han berättade också om en sjuk havssköldpadda som visat sig ha flera hundra cigarettfimpar i magen. Fiskar äter gärna fimpar men kan inte smälta dem och dör av uthungring eller blir lätta byten. Fimparna ansamlas på så sätt uppåt i näringskedjan.

Dagen därpå regnade det på förmiddagen så vi slöade, skrev dagbok och kort. Vi gick igenom vilka djur och växter vi sett med några av de andra från nattvandringen. Lustigt nog visade det sig att av sju deltagare på vandringen var tre sjuksköterskor och en av dem var gift med en sjukskötare som stod över vandringen.

Här var behagligt att vara och vi hade gärna stannat några dagar till. Vi var dock bokade på bussen till Mount Isa nästa dag. Vid tvåtiden åkte vi till Port Douglas. Staden var inriktad på lyxturism men det fanns ett YHA och några andra hostels. Hotel Mirage var helt omgivet av en 5 acre stor pool. Budgetrummen kostar 450 AUD per natt och de vanlig minst 1500 AUD per natt. Vi såg endast de lyxiga båtarna i hamnen och lite av hamngallerian. Tillbaka till Cairns åkte vi med en av Quicksilvers aluminiumkatamaraner.

Till startsidan

© 1998 Hans Spicar | www.resochdyk.nu | skicka e-post